Wolfwood's Crowd

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

25.10.2005., utorak

Koliko vrijedi programer?

Na forumu stranica Posao.Hr javio se lik koji smatra da je plaća od 3500 kn dovoljna za jednog programera. Povukla se i usporedba s radnicima u trgovini koji imaju 2500 kn. Zanimljivo kako dotični nije smatrao da i ti trgovci zapravo imaju premalu plaću s obzirom na obim posla i radno vrijeme. Lik je zaboravio ili nije svjestan nekoliko stvari:

Posao programera je kompleksniji o posla trgovca. Vi možete uzeti prosječno inteligentnog čovjeka s ceste, obučiti ga za relativno kratko vrijeme i on će uspješno obavljati posao trgovca. Pokušajte to napraviti s programerom. Količina znanja, koja je potrebna da bi netko bio prosječan programer, svakog dana se povećava. 'On samo sjedi i tipka', reći će neupućeni promatrač sa strane. Mentalni napor koji je potreban za to 'samo tipkanje', nije vidljiv golim okom...

Programer više privređuje. Programer je proizvođač, on stvara nove vrijednosti, a ulaganje u njegovo radno mjesto je dosta malo. Računala su relativno jeftina, a kad bi poslodavac i kupio sav softver koji programer koristi, taj novac je puno manji od onog koji je potreban za radno mjesto jednog stolara ili strojara ili bilo kojeg drugog radnika za čiji rad su potrebni strojevi koji vrijede više desetina ili stotina tisuća kuna. Materijal i sirovine za proizvodnju nalaze se u programerovoj glavi. Trošak za poslodavca je nakon inicijalnog ulaganja vrlo mali i programer se vrlo brzo sam isplaćuje. Pokušajte izračunati koliko se novca mora zavrtjeti i koliko robe prodati da bi trgovac zaradio svoju plaću. Trgovac ne može prodati više puta isti komad robe, dok se rezultat programerovog rada može replicirati do u nedogled.

Ponuda i potražnja. Dobar programer će vrlo lako naći posao, naročito ukoliko je riječ o privatnoj firmi gdje je važno znanje i umijeće. Dobrih programera/developera još uvijek nema dovoljno na našem tržištu. Dobar trgovac će malo teže naći posao. Konkurencija je velika pa može birati između čekanja na burzi i posla za malu plaću.

Programer mora neprestano učiti. Ako ne uči nove stvari programer postaje nekonkurentan na tržištu jer neće biti u sposobnosti iskoristiti nove alate niti će moći izvršiti radni zadatak. Clipper programeri iz prošlog milenija mogu pričati o tome 'kako su oni nekada programirali', ali posjednite ih ispred računala na kojem je instaliran neki novi IDE koji koristi neki novi programski jezik i zatražite od njih neka naprave web servis koji će 'vući' podatke iz relacijske baze podataka, a potrebno je napraviti i demo web aplikaciju za prezentaciju to servisa. Da li od njih možete dobiti više od zbunjenog pogleda? Neki drugi stručnjaci pričaju kako i oni moraju učiti nove stvari i kako programeri nisu nikakva iznimka. U pravu su, ali pitajte ih mogu li navesti neku drugu struku u kojoj se stvari tako brzo mijenjaju, i u kojoj je svaka prognoza za slijedeće desetogodišnje razdoblje samo puko nagađanje. Pa prije 10 godina u Microsoftu nisu vjerovali u Internet i kladili bi se u svoju mrežu. Valjda su se vidjeli kao neki novi CompuServe?! Ima li trgovac takvih problema? Kakve će potreškoće s prilagodbom imati trgovkinja kada se nakon trogodišnjeg porodiljskog vrati u svoj dućan? A što je s programerkom?

Umjesto programera možete u glavnu ulogu staviti i neku drugu sortu informatičara. Stvari su slične ili gotovo iste. Rezultate rada nekog programera teško je vrednovati. Nadam se da nitko više ne pomišlja da bi programere trebalo plaćati po napisanom retku koda. Što bi se onda dogodilo onome koji je napisao: 'Danas sam bio produktivan. Izbrisao sam 2000 linija koda.'?

Koliko vrijedi prosječan hrvatski programer? Da li njegova plaća zaista treba biti samo za 1000 kn veća od prosječnog trgovca? Ja sam svojedobno bio na razgovoru u jednoj firmi gdje mi je direktor ponosno govorio kako njegov najbolji programer, nakon toliko i toliko godina rada, ima plaću od 4000 kn. Zahvalio sam se i otišao.

Ima direktora koji razmišljaju poput lika iz foruma. Ne vrijedi se zamarati s njima. Ako se i zaposlite u takvoj firmi najvjerojatnije ćete raditi na starom računalu ('pa kupili smo ga prije samo par godina, malo je mutna slika na monitoru, ali to je sve'), koristiti piratske programe ('pa zašto da kupujemo kad možemo prepržiti') i raditi na programima bez projektne dokumentacije, bez točno definiranog radnog zadatka i uživati u stilskoj raznolikosti programskog koda kojeg su šampionskim metodama pisali vaši prethodnici.

Radno mjesto programera u nekim slučajevima manje je privlačno od mjesta radnika u ljevaonici željeza. Ima živih primjera koji to potvrđuju... ;-)

- 06:56 - Komentari (12) - Isprintaj - #