Wolfwood's Crowd

< studeni, 2004 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Why?
Kritika il' hvala hrvatskog informatičkog košmara.

K R A T I C E

JPKBN - je.eš programera koji bloga nema

PHP
e-mail: stjepan at gmail dot com

2:381/161 RIP

Jezici i alati
Mono dan
Clarion dan
PHP dan
Python dan
Java dan




Linkovi

Literatura

11.11.2004., četvrtak

Ubuntu

Mark Shuttleworth je zanimljiva ličnost. Rođen je na godišnjicu Hendrixove smrti 1973. u Južnoafričkoj Republici (JAR). 1995. osnovao je Thawte kojeg je 1999. prodao VeriSign-u. Bio je drugi svemirski turist, 25.4.2002. je u Sojuzu TM-34 poletio na ISS (International Space Station) gdje je sudjelovao u istraživanjima vezana uz AIDS i ljudski genom. Osnovao je Shuttleworth Foundation koja financira edukativne projekte u JAR-u.

Jedna od Markovih kompanija je i Canonical koja stoji iza Ubuntu Linux distribucije i još nekih open source projekata.

Ubuntu je afrička riječ koju opisuju kao "previše lijepu da bi ju preveli na engleski". Esencija te riječi glasi da je neka osoba potpuna samo uz pomoć drugih ljudi. Naglasak je na dijeljenju, dogovaranju i zajedništvu. Kao stvoreno za open source. Dosta ljubavi, gdje je tu Linux, čujem kako već negoduju nestrpljivi čangrizavci. :-)

Pod haubom Ubuntu Linuxa kuca Debianovo srce, i to ono nestabilno ("sid"). Ubuntu dolazi na jednom CD mediju, instalater je u tekstualnom modu (u slijedećoj inačici je planirana njegova zamjena grafičkim sučeljem), glavno stolno okružje je Gnome, KDE-a nema. Planirano je izavanje nove inačice svakih 6 mjeseci i podrška za izdane inačice slijedećih 18 mjeseci. Nekima će se dići kosa na glavi kad čuju da se u Ubuntuu sve podešava uz pomoć grafičkog sučelja. Cilj autora je da distribucija bude što jednostavnija za korištenje, ali ne račun smanjenih mogućnosti. Pojedini recenzenti tvrde da je Ubuntu u tome uspio. Drugi opet tvrde da je ovo prva distribucija za koju se može reći da je spremna za desktop računala. Nisam imao prilike isprobati Ubuntu, ali planiram to uskoro napraviti. Još danas i sutra moguće je naručiti štampane CD-ove koje Canonical besplatno šalje u sve zemlje svijeta. Navodno su ih već poslali 340 000 komada.

Glavni programski jezik koji se koristi u razvoju Ubuntu distribucije je Python pa će ljubitelji zmija imati sve što im treba za razvoj. Ostali će morati skidati dodatne pakete.

Čini mi se da Ubuntu nije još samo jedna od novih distribucija koje niču kao gljive poslije kiše. Ima sve preduvjete da postane jedan od glavnijih igrača na Linux sceni.

- 15:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #